Mobielinternet.nl - Vergelijk & bespaar op uw mobiel internet

Veiling voor meer concurrentie op gebied mobiel breedband internet

27 oktober 2009 in Algemeen.

Bij de aanstaande veiling van frequenties voor mobiel breedband komt ruimte voor minimaal drie nieuwkomers op de Nederlandse markt. Dat blijkt uit de maandag 26 okotber 2009 door staatssecretaris Heemskerk gepubliceerde definitieve veilingregels.

Volgens Heemskerk is het goed dat er meer ruimte komt voor nieuwe partijen naast KPN, Vodafone en T-Mobile. ‘Dit is goed voor de consument en voor de markt. De consument krijgt namelijk meer keus en profiteert van nieuwe diensten en de concurrentie krijgt een stevige impuls’, aldus Heemskerk.┬áMobielinternet.nl ziet dit als een goede ontwikkeling, want meer concurrentie om de markt van mobiel breedband internet is anno 2009 meer dan welkom.

Veilingregels
Heemskerk publiceerde maandag 26 oktober 2009 de veilingregels voor de zogenaamde 2,6 GHz-veiling die in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvindt. Om te zorgen dat er echt ruimte is voor drie nieuwkomers op de mobiele markt beperken de veilingregels Vodafone, KPN en T-Mobile in de hoeveelheid spectrum die ze kunnen verwerven. Van de totale frequentieruimte van 190 MHz wordt maar liefst 135 MHz gereserveerd voor nieuwkomers, hierbij is uitgegaan van het huidig spectrumbezit.
Uit de regels wordt verder duidelijk dat het gaat om een zogenaamde combinatorische klokveiling . Dit is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met een ouderwetse bloemenveiling waarbij de prijs transparant is en in stapjes omhoog gaat tot de vraag kleiner is dan het aanbod.

Administratieve lasten
Door deze opzet van de veiling wordt verder voorkomen dat een ‘winnerscurse’ ontstaat, oftewel bedrijven verwerven de frequenties, maar tegen een onverantwoord hoge prijs. De veiling -die voor het eerst via internet plaatsvindt- is verder zo opgezet dat de administratieve lasten voor de bedrijven gering zijn. Bedrijven kunnen daarnaast deelnemen vanaf de eigen werklocatie.

GSM-vergunningen
Met de te verwerven frequenties in de zogenaamde 2.6 Ghz-band kunnen (nieuwe) marktpartijen tal van (extra) diensten aanbieden zoals mobiel breedband internet (WIMAX). Ook kunnen de frequenties gebruikt worden voor LTE (Long Term Evolution); een snelle variant van UMTS. De uitslag van de 2,6 GHz-veiling (en daarmee het aantal nieuwkomers) vormt verder een belangrijk ijkpunt voor marktpartijen voor de komende jaren. Zo worden in 2013 ook alle GSM-vergunningen naar verwachting opnieuw verdeeld. Daarnaast wordt het straks mogelijk GSM of UMTS-vergunningen voor naar keuze welke technologie voor mobiele communicatie in te zetten.
Vanwege al deze ontwikkelingen en de onderlinge samenhang zal Heemskerk na de 2,6 GHz-veiling een integrale visie op de mobiele communicatiemarkt presenteren. Hierdoor ontstaat voor marktpartijen meer helderheid voor de komende jaren over de te varen koers en op welke moment zij voor hun bedrijfsvoering vitale frequenties kunnen verwerven.

Meer informatie

Agentschap Telecom (AT) voert de veiling uit in het eerste kwartaal van 2010. De precieze datum wordt dit najaar bekend.
Op 3 november organiseert AT een informatiesessie voor marktpartijen. Daarnaast volgt in december nog een proefveiling. Rond de proefveiling wordt ook nog een separate briefing georganiseerd voor de (vak)pers.

 

 

Nog geen reacties